Kulinarny konkurs na najsmaczniejszą potrawę powiatu kieleckiego odbył się w niedzielę, 13 września na pięknym obiekcie Centrum Sportowo-Rekreacyjnym Olimpic w Strawczynku. Zwycięzcą została drużyna Aktywna Brynica z Brynicy w gminie Piekoszów, która przygotowała mięsny tort. Gospodarze przygotowali szereg atrakcji – koncert zespołów ludowych oraz Orkiestry Dętej, darmową strefę dla najmłodszych oraz akcje poboru krwi.
Gmina Strawczyn była gospodarzem XIII Konkursu na najsmaczniejszą potrawę powiatu kieleckiego. Tematem przewodnim było mięso drobiowe. Wystartowało 21 kół gospodyń i gospodarzy wiejskich, stowarzyszeń i gospodarstw agroturystycznych, które zaprezentowały różne wariacje drobiowe min. pieczone faszerowane mięsa, siekane kotleciki z warzywami, babeczki, pierogi z gęsiną z sosem czosnkowym. Był też starodawny rosół z kilku rodzajów mięs z dodatkiem grzybów.
Dania przygotowane na konkurs oceniali : starosta kielecki Mirosław Gębski, przedstawiciele mediów z regionu oraz znany kucharz Michał Markowicz.
- Drób może być zdradliwy. Nie jest to prosty temat. Filet z kurczaka niby jest łatwy do przyrządzenia, ale zrobić z niego potrawę konkursową to wyczyn. Trzeba przy tym pamiętać, że drób to nie tylko kurczak. To także indyk, kaczka, gęś, podroby, ale i dzikie ptactwo, jak perliczki, bażanty, kuropatwy – wylicza Michał Markowicz
Wszystkie dania były smaczne a komisja miała bardzo trudny wybór. Konkurs wygrało Koło Gospodyń Wiejskich Aktywna Brynica z tortem z pięciu mięs z żurawinową polewą. Ozdobionym został masłem, chrzanem i winogronami.
Drugie miejsce zajął Zespół Pieśni i Tańca Ciekoty. Panie przygotowały „Drobiową fantazję w sosie porowym z pestkami dyni”, czyli pierś z kurczaka faszerowaną kapustą z grzybami i boczkiem na pure ziemniaczano - pietruszkowym.
Trzecie miejsce przypadło Kołu Gospodarzy Wiejskich z Górna za „Ambrozję kaczą ze złamanym pęczakiem w sosie żurawinowym”. Delikatna kaczka, podczas pieczenia zawijana była w boczek, aby nie wyschła. Do sosu użyto tegorocznej żurawiny, którym polano pieczone jabłko- jako surówkę. Pęczak gotowano z dodatkiem pora z czosnkiem.
Przyznano też trzy wyróżnienia.
Otrzymały je „Kreatywne Kobietki” ze Szczukowic ( gmina Piekoszów) za „Kurczaka a la przepiórka z sałatką z pieczonych buraków z salsą jagodową.
Drugie wyróżnienie przypadło Kołu Gospodyń Wiejskich Florianki z Zagnańska. Panie przygotowały „Cukinie nadziewaną piersią kurczaka”.
Koło Gospodyń Wiejskich Strawczynek wyróżniono za „Kurczaka faszerowanego po staropolsku na pure selerowo- ziemniaczanym”.
Serdecznie gratuluję zwycięzcom, jestem pod wrażeniem Państwa zaangażowania i smacznych potraw. Zapraszam do gminy Strawczyn – powiedział wójt Tadeusz Tkaczyk.
Dziękuje Staroście Mirosławowi Gębskiemu oraz całemu zarządowi powiatu za współpracę oraz organizację konkursu na naszym pięknym obiekcie. Gratuluje wszystkim, którzy wystartowali w konkursie. Cieszy mnie fakt startu aż 4 ekip z gminy Strawczyn , ze Strawczynka dwóch, z Niedzwiedzia i z Oblęgora – podsumował dyrektor SCKiS Łukasz Woźniak
Konkurs kulinarny był również okazję do zaprezentowania się przed Strawczyńską publicznością zespołów ludowych oraz Orkiestry Dętej. Dzieci mogły skorzystać z zabaw na dmuchańcach , malowania buzi czy zabaw z animatorami z grupy AniMa Kielce. W godzinach dopołudniowych odbyła się również akcja „Krew darem życia”, 27 osób oddało w sumie 10,8 litrów krwi.
Serdecznie dziękuje wszystkim zaangażowanym w organizację imprezy, KGW i sołectwom za pomoc, druchom i druhnom z OSP za pomoc przy przygotowaniach, pracownikom SCKiS. Jestem dumny z mojej wspaniałej drużyny SCKiS – Łukasz Woźniak